Zo houd je je kleding het langst mooi!

WAS ZO MIN MOGELIJK

De meeste kledingstukken stoppen we in de was voordat ze écht vies zijn. Soms zit er alleen een vervelend geurtje in van bijvoorbeeld rook of eten. Je kleding buiten luchten of stomen in een warme badkamer is vaak voldoende om het weer fris en draagbaar te maken. Elke keer dat je kleding wast, kwets je de textielvezels en daar kan je kledingstuk minder mooi van worden.

GEBRUIK WEINIG WASMIDDEL

Echt! Teveel wasmiddel is niet goed voor je was, en voor je wasmachine. Als je teveel wasmiddel gebruikt kunnen er zeepresten en organisch materiaal (huidschilfers, vet, haar) achterblijven die samen een drab vormen. Dit kan zorgen voor een stinkende was, en vlekken en strepen. Ook heeft de wasmachine meer energie en water nodig om een overdaad aan wasmiddel weg te spoelen, wat slecht is voor het milieu.

SORTEER JE WAS

Het is eigenlijk nog belangrijker om je was te sorteren op materiaal, dan op kleur. Was delicate stoffen niet met ruwe stoffen. De ruwe stoffen kunnen namelijk de vezels van de delicate stoffen makkelijk beschadigen. Was een spijkerbroek bijvoorbeeld niet met een zijde blouse.

HANDWAS VERSUS WOLWAS

Doe je vaak handwasjes omdat je een kledingstuk niet in de wasmachine durft te doen? Kies dan eens voor een wolwasprogramma. Dit is vaak veiliger dan een handwas. Bij een handwas is het moeilijk om de temperatuur te regelen en was je daardoor snel een kledingstuk te heet. Bovendien ben je snel geneigd om veel te wrijven over de stof en deze na het wassen uit te wringen, waardoor je kwetsbare vezels juist makkelijk beschadigt. Een wolwas is veilig omdat deze op lage temperatuur wast, weinig centrifugeert en de droogtrommel heen en weer gaat in plaats van rondjes draait.

LAST VAN ZWEETGEUR IN JE KLEDING?

Was je kleding niet op een hogere temperatuur of met meer wasmiddel om een zweetgeur eruit te krijgen. Maar: laat je kleding een aantal uur (of liever een nacht) weken in azijn, en was het daarna op het wasprogramma dat staat aangegeven in je kledingstuk. Je kledingstuk zal weer fris ruiken!

WAT BETEKENEN DIE WASSYMBOLEN OOK AL WEER?

Er zijn veel verschillende materialen die gebruikt worden in kleding, allemaal met eigen, uniek eigenschappen. Daarom hier onder een handig lijstje van veel voorkomende materialen, hun eigenschappen en hoe je ze het langst mooi kunt houden zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je nieuwe aanwinst!

VISCOSE
Viscose is een semi-natuurlijk vezel: het wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar middels een chemisch proces verwerkt tot een draagbare stof. De reden dat viscose een populair materiaal is, is omdat het goede eigenschappen van natuurlijke en synthetische vezels met elkaar verbindt. Zo is de stof vocht opnemend en actief ademend, maar dankzij het chemische proces ook erg geschikt om te bedrukken met verschillende kleuren en prints. Viscose is een veelzijdige vezel die kan worden verwerkt tot verschillende stoffen, zoals jersey, modal, kunstzijde en crêpe. Ook kan het gecombineerd worden met andere vezels, bijvoorbeeld om de stof elastisch te maken.

 

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN VISCOSE

Viscose neemt vocht op, ademt, is licht van gewicht, valt soepel en is kleurvast.

 

HOE HOUD JE VISCOSE MOOI?
Volg bij het wassen van viscose altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

ONZE TIPS

  • Wrijf of borstel niet over de stof als deze nat is, dan kunnen de vezels beschadigen.
  • Strijk na het wassen viscose kleding weer in de oorspronkelijke vorm, viscose heeft namelijk een waskrimp van 4-8%. Bij sommige kledingstukken is het voldoende om het simpelweg aan te trekken, dan loopt de stof vanzelf weer uit.
  • Droog viscose in de lucht, maar niet in de zon.
  • Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel.

WOL

WAT IS WOL?
Wol bestaat uit zachte, dunne haren uit de vacht van dieren, en is dus een volledig natuurlijk materiaal. In kleding wordt voornamelijk de wol van een schaap gebruikt. Voordat wol wordt gesponnen, worden de wolvezels ontward (gekaard) . Tijdens het spinnen worden de vezels in elkaar gedraaid waardoor er een sterke woldraad ontstaat. De reden dat wol goed is tegen de kou, is omdat er veel stilstaande lucht tussen de gekrulde vezels zit. Omdat de lucht wordt vastgehouden, is wol een goede warmte-isolator.

 

PILLEN
Het pillen van wol is onvermijdelijk. Dit betekent niet dat het kledingstuk van slechte kwaliteit is. Dat het ene kledingstuk meer pilt dan het andere, ligt aan de lengte van de haren van de wol.

 

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN WOL
Wol ademt en isoleert, en is vuil- en waterafstotend, kreukvrij, zelfreinigend en zeer sterk.

 

HOE HOUD JE WOL MOOI?
Volg bij het wassen van wol altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

ONZE TIPS

  • Was wol zo min mogelijk. Hang wollen kleding uit, of stoom deze in de badkamer om geurtjes eruit te krijgen.
  • ls je toch wol wilt wassen, gebruik dan een klein beetje wasmiddel.
  • Vermijd centrifugeren zodat de wol niet uitrekt.
  • Berg wol liggend op.

 

KATOEN

WAT IS KATOEN?

Katoen is een zacht vezel dat groeit uit de zaden van de katoenplant. De katoenvezels zijn twee tot vijf centimeter lang en worden gesponnen tot garen. Katoen is de meest gebruikte natuurlijke vezel in de textielproductie, vanwege de verschillende positieve eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

 

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN KATOEN

Katoen is ademend, neemt vocht op, kan goed tegen hitte, en is makkelijk in onderhoud.

 

HOE HOUD JE KATOEN MOOI?

Katoen kan veel hebben. Volg desondanks altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

ONZE TIPS

  • Laat katoen niet in de zon drogen om verkleuring te voorkomen.
  • Was katoenen kleding de eerste keer dat je het wast apart, want de kleur kan afgeven.

POLYESTER

WAT IS POLYESTER?
Polyester is een synthetisch vezel op aardoliebasis, en zet middels een chemisch proces PET polymeren om in textielvezels. PET (Polyethyleentereftalaat) wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de productie van plastic flesjes. Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar wel door zijn synthetische eigenschappen makkelijk te recyclen. Wij maken daarom veel gebruik van duurzaam, recycled polyester.

De kwaliteit van polyester heeft ten onrechte een slechte reputatie, deze is door verbeterende technieken tegenwoordig namelijk heel goed. Het is onderhoudsvriendelijk en kan makkelijk behandeld worden om kleding rekbaar, vuilafstotend of zelfs waterdicht te maken. Bovendien gaat polyester kleding lang mee, omdat de vezels erg sterk zijn.

Andere synthetische vezels op aardoliebasis zijn bijvoorbeeld nylon, acryl en polyamide.

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN POLYESTER
Polyester is sterk, kleurvast, sneldrogend, licht, slijtvast, en zo goed als kreukvrij.

HOE HOUD JE POLYESTER MOOI?
Polyester kan probleemloos worden gewassen. Volg bij het wassen van polyester wel altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

ONZE TIPS

  • Droog polyester kleding aan de lucht en niet in de droger. Polyester kleding droogt zeer snel omdat de vezel nauwelijks water opneemt.
  • Polyester strijken is meestal niet nodig. Ga je toch strijken, pas dan op dat de stof niet Polyester wordt namelijk gemaakt middels een smeltproces.
  • Gebruik zo min mogelijk knijpers bij het ophangen van polyester, deze kunnen afdrukken achterlaten.

DENIM

WAT IS DENIM?
Denim, ofwel spijkerstof, is een bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof. De katoenen garens worden tot een touw gedraaid en ondergedompeld in een indigo verfbad. Hierdoor krijgen ze hun (donker)blauwe kleur. De weeftechniek (keperbinding) die voor spijkerstof wordt gebruikt maakt het een zeer sterke stof. Bij een keperbinding wordt één witte draad met één of meerdere gekleurde draden verweven. Hierdoor is de stof aan de binnenkant lichter dan de buitenkant.

 

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN VAN DENIM

Denim is zeer sterk, vormt zich naar je lichaam en slijt op een mooie, karakteristieke manier.

 

HOE HOUD JE DENIM MOOI?

Volg bij het wassen van denim altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

ONZE TIPS

  • Was denim zo min mogelijk. Hang denim buiten uit of leg het een nacht in de vriezer om bacteriën te doden en ongewenste geurtjes te laten verdwijnen.
  • Was denim met knopen en ritsen gesloten om beschadigingen te voorkomen.
  • Was denim binnenstebuiten.
  • Hang denim niet in de volle zon om verkleuring te voorkomen.
  • Was denim altijd eerst voordat je het inkort.

 

LEER & SUÈDE

WAT ZIJN LEER & SUÈDE
Leer is een natuurproduct dat afkomstig is van de huid van dieren, zoals koeien of kalveren. Voordat leer gebruikt kan worden voor kleding, wordt het gelooid. Door het looien worden de eiwitten in de huid onoplosbaar gemaakt. De huiden kunnen daardoor niet meer bederven. Na het looien wordt het leder afgewerkt. De methode van afwerking verschilt afhankelijk van de soort leder. Leer wordt gemaakt van de buitenkant van de dierenhuid, en suède van de binnenkant.

POSITIEVE EIGENSCHAPPEN
Leer ademt, is waterdicht, en gaat lang mee.
Suède ademt, is warmer dan leer, en heeft een luxe uitstraling.

HOE HOUD JE LEER EN SUÈDE MOOI?
Leer en suède kun je niet wassen in de wasmachine. Laat je kleding reinigen door de stomerij.

ONZE TIPS

  • Impregneer je suède item altijd met een vuil- en vochtafstotende spray.
  • Verwijder vuil van leer en suède met een speciale borstel.